top of page

Utrechtse 'Skatekeet' (16) als vlaggendraagster naar Tokio

Debutante Keet Oldenbeuving en routinier Churandy Martina zullen tijdens de opening van de Olympische Spelen in Tokio de vlaggendragers van Nederland zijn. Dit maakte Pieter van den Hoogenband, chef de mission, vorige week bekend. De 16-jarige skateboardster is Europees Kampioen en gooit hoge ogen naar de titel, terwijl het atleet Churandy Martina voor de vijfde (!) keer is gelukt om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Oldenbeuving vertegenwoordigt niet alleen een nieuwe sport (skateboarden is voor het eerst een Olympische sport), maar ook een nieuwe generatie. Of haar eerste deelname een medaille op gaat leveren, weet ze nog niet. Ze wil in ieder geval het maximale uit zichzelf halen en ziet dan wel waar dat toe leidt. Dat zij daarnaast ook Nederland mag vertegenwoordigen als vlaggendraagster, kwam voor haar uit het niets. Oldenbeuving werd verrast door een telefoontje van Van den Hoogenband toen ze in de tuin op het punt stond om te barbecueën. "Ik wist nauwelijks wat me overkwam. Maar ik had wel door dat het heel bijzonder is. Dat zag ik opnieuw toen ik het aan mijn ouders vertelde. Dit is echt heel speciaal."


Hoe is het als je dochter topsporter is?

“Mijn smurf is niet meer zo’n smurf”, schrijft haar moeder Elsbeth op haar Facebook-pagina ‘Club van relaxte moeders’. In een interview met haar op de gelijknamige website vertelt ze hoe het is als je dochter topsporter is.

Foto: fotostudio RedGreenBlue

De Utrechtse Oldenbeuving, ook wel bekend als 'Skatekeet', was zeven toen zij begon met skateboarden en won sindsdien al vele grote prijzen. Samen met haar ouders en broertje reisde ze Europa door om deel te nemen aan toernooien. En met succes, want met haar 16 jaar is Oldenbeuving de jongste deelnemer van Nederland in Tokio.


Haar moeder ziet haar dochter niet per sé als topsporter, omdat ze elke dag bezig is met wat zij het liefst doet: skateboarden. Ze reist de wereld over en ontmoet veel inspirerende mensen. Bovendien leert ze een hoop op al deze reizen. Zowel moeder als dochter kijken reikhalzend uit naar de Olympische Spelen, die vandaag over precies twee weken starten. Met 292 sporters heeft Nederland het grootste deelnemersteam ooit. Zal Skatekeet het weten te schoppen tot een medaille?

Comments


bottom of page