top of page

Utrechtse talenten inspireren elkaar op speciale dag


Utrecht Talent Center - Talentendag 2019
Foto: Ankie Hogewind/ Fotostudio Red Green BlueMet de eerste Talentendag in het Utrecht Talent Center heeft een nieuw samenwerkingsverband van Utrechtse sportverenigingen gestalte gekregen. Door van elkaars kennis te profiteren hopen de clubs de ontwikkeling van hun sporttalenten een impuls te geven. Pim van Esschoten sprak met coaches, ouders en natuurlijk ook met de talenten.


Talentjes uit verschillende sporten lopen en huppelen op vreemde, soms kolderieke wijze heen en weer. Loopscholing heet het, maar het had net zo goed het Ministry of Silly Walks van Monthy Python’s Flying Circus kunnen zijn. Atleten en schaatsers kunnen er zo worden uitgepikt. Zij zijn het gewend, het is routine voor ze en een vast onderdeel van hun training. Ze weten dat het de basis is van het lopen of bewegen in het algemeen. Maar zie de volleyballers, waterpoloërs en hockeyers stuntelen met al die oefeningen die atletiektrainers Juul Acton, John Seerden en Kika van Bergen en Henegouwen ze voordoen. Nee, de nieuwe John Cleese zit er op het oog niet tussen.


Alsof die talentjes weten wie John Cleese, alsof ze ooit van het ‘ministerie van rare loopjes’ hebben gehoord. Hun ouders en coaches wel, maar die zitten op hetzelfde moment boven in de kantine van zwembad De Krommerijn bijeen en wisselen ervaringen uit over de vele, vele zaken waar ze tegenaan lopen in hun rol als opvoeders en begeleiders van die talentvolle pupillen buiten.


Elkaar versterken


Bijna negentig talenten tussen de 12 en 16 jaar zijn erbij op de eerste Talentendag op zaterdag 7 september. Het is een initiatief van het Utrecht Talent Center en SportUtrecht. Al jaren praten zes Utrechtse sportclubs – FC Utrecht, Kampong, UZSC, VVU, Top Judo Utrecht en Hellas – over samenwerking op het gebied van talentonwikkeling en hoe ze elkaar kunnen versterken en leren van elkaars kennis en kunde. Over het nut van die samenwerking op zogenoemde ‘sportoverstijgende’ thema’s zijn ze het wel eens, maar hoe een en ander moet worden vormgegeven bleef steeds hangen.


Met de aanstelling van voormalige waterpolo-international Amarens Genee dit voorjaar bij SportUtrecht als buurtsportcoach met bijzondere aandacht voor topsport en talentonwikkeling, kreeg het Utrecht Talent Center de impuls waarop de initiatiefnemers al lang geleden om vroegen. De Talentendag kan gezien worden als eerste tastbaar gevolg. ‘Zonder Amarens zou dat nooit zijn gelukt,’ zegt Jan van Veen, één van de voortrekkers van het Utrecht Talent Center. ‘Daar zijn we echt blij mee.’


De Dag bleek meteen een boost voor het Utrecht Talent Center, want Turn4U, het opleidingsteam van Skate-United, UBall, Cangeroes, U-Track en Ski Racing Development toonden belangstelling voor de Talentendag. Dat leidde niet meteen tot deelname van veel talenten uit die verenigingen, veelal omdat ze wedstrijden en toernooien elders hebben op deze dag, begin september, maar de nieuwe interesse is merkbaar. ‘Hè leuk, zeiden ze. Dit is concreet, er gebeurt wat,’ aldus Jan van Veen.


Voor de volgende bijeenkomst van het Utrecht Talent Center, half oktober, is de nieuwe aanwas uitgenodigd. Dan ook moet duidelijk worden wat ze verwachten of inbrengen. Daarbij hoort wel een bijdrage, zegt Van Veen. ‘Want het is ván clubs, vóór clubs. Wat die bijdrage kan zijn, dat gaan we in oktober uitzoeken.’


Speeddaten


Na de beproeving van de loopscholing gaan de talenten, allen gekleed in een T-shirt met I’m an Utrecht talent op de rug, te water voor een clinic waterpolo en later beachvolleybal. Tussendoor staat speeddaten met (ex-)toppers (Dagmar Genee, Nico Blok en Kees-Jan van der Klooster) en topper in spé Bram Steenaart op het programma. En een sessie lifestyle met Marie-Claire Pijper. Coaches hebben hun eigen sessies, ouders bespreken onder leiding van voormalige waterpolocoryfee Willem Wouter Gerritse en zijn zus Renske, pedagoge en coach voor kinderen en ouders, onderwerpen als de dagelijkse planning – niks minder dan een puzzel – waarin ruimte moet zijn voor school, training, ontspanning en rust.コメント


bottom of page